Akutella Medicinska Nyheter

Spikmatta kapar smärttoppar
Publicerat 2010-09-06 10:54 Dn.se

Spikmattan kan lindra vid svåra smärttoppar. Det finns det bevis på nu. Men den är knappast det botande trollspöet som reklamen gärna gjort gällande

Spikmattans vänner kan nu dock luta sig åt en färsk vetenskaplig studie från Karlstads universitet. Den dämpar den värsta smärtan när smärttopparna sätter in.

Men spikmattan lindrar eller botar inte stress, sömnlöshet, ångest, depressioner eller kronisk smärta,som det hette i reklamen när den massmediala hysterin kring plastmattorna var som värst för något år sedan.Då fälldes ett företag för vilseledande påståenden om mattans helande effekt. I ett fall stämde konsumentombudsmannen ett företag eftersom man inte kunde bevisa spikmattans påstådda botande effekt.

Studien är förmodligen den första vetenskapliga rapporten där spikmattans medicinska effekter har undersökts.

– Jag tror vi är först. Jag har i vart fall inte hittat något i västvärldens databaser om detta,säger Anette Kjellgren,docent i psykologi,som lett studien.

tudien har gjorts tillsammans med smärtläkaren Lena Werngren vid landstinget i Värmland och det är patienter med långvarig muskelspänningssmärta som medverkat. Kjellgren är inte direkt överraskad av studiens resultat.Nej, jag är inte förvånad, säger hon.

Många av patienterna använde spikmattor sedan flera år tillbaka eftersom de tyckte att de gjorde dem lugna och att de då svarade bättre på annan smärtbehandling.

– Vi tyckte därför att vi skulle undersöka det systematiskt.Den undersökta gruppen patienter är bara 35. Detta eftersom ett absolut krav var att ingen av dem skulle ha använt spikmattor tidigare.

– Eftersom det är svårt att få statiskt säkerställda skillnader i en sådan liten grupp är resultatet imponerande. Spikmattan kapar smärttopparna. Vår hypotes är att med ett konkurrerande stimuli i det område man har ont i släcker det faktiskt ut smärtan. Extrasmärtan man får filtrerar bort ursprungssmärtan,säger Kjellgren.

Hon jämför med om man blåser på ett sår.

– Då gör det mindre ont eftersom det då blir trängsel i nervbanorna och alla smärtimpulser uppfattas inte. Det är det vi tror händer, säger Kjellgren

 

Nyheter

Fri förebyggande behandling och rehabilitering

Naprapatens manuella terapi mot konventionell Ortopedisk terapi

Klicka här för att läsa Nya Rön i Läkartidningen

Naprapater minskar vårdköer

Länk till Svt play

Ryggkliniken på Facebook!
Nu finns Ryggkliniken Gert Wahlgren AB även på Facebook.
Läs mer

 

Skop-undersökning 2009
Enligt undersökningen genomförd av Skop 2009 har nästan en tredjedel av alla vuxna svenskar någon gång besökkt en naprapat...
En pdf fil öppnas
Läs mer