Tennisarmbåge,lateral epikondylit

Tennisarmbåge, lateral epikondylit, beskrivs ofta som en inflammation i muskelfästet på armbågens utsida, orsakat av repetitiv stress i muskelsenans infäste. Detta gäller i den akuta fasen.

Senaste årens forskning visar att när du har gått med en tennisarmbåge längre än 3 veckor återfinns ingen inflammation. Istället har en ärrvävnad, med kapillärer och fria smärtkänsliga nervändtrådar (nociceptorer), bildats. Dessa påverkas och smärtar varje gång du får ett drag i den oelastiska bindväven eller när du direkt trycker på området.

Samma fynd har även gjorts när det gäller andra senfästesdiagnoser, tex achillestendinit (hälseneinflammation), supraspinatustendinit och medial epikondylit (golfarmbåge).

Många läkare fortsätter att rekommendera kortisonspruta för detta tillstånd även efter 3 veckor, trots att studier enhälligt visar på ett sämre resultat på lång sikt än manuell behandling, träning och t.o.m. vila! En förklaring till detta kan vara att kortisonsprutan ger ett snabbt resultat, bättre än träning och vila, de första 3 månaderna. Problemet kommer när man ser på långtidsuppföljning i studier där man jämför kortisonbehandling med vila/avlastning. Efter 6 månader har gruppen som behandlats med kortison ett sämre tillstånd än gruppen som avlastat och vilat sig bättre.

Nyheter

Fri förebyggande behandling och rehabilitering

Naprapatens manuella terapi mot konventionell Ortopedisk terapi

Klicka här för att läsa Nya Rön i Läkartidningen

Naprapater minskar vårdköer

Länk till Svt play

Ryggkliniken på Facebook!
Nu finns Ryggkliniken Gert Wahlgren AB även på Facebook.
Läs mer

 

Skop-undersökning 2009
Enligt undersökningen genomförd av Skop 2009 har nästan en tredjedel av alla vuxna svenskar någon gång besökkt en naprapat...
En pdf fil öppnas
Läs mer